Fotó: Tihanyi György

DŰLŐngélő Vince bortúra a Somló hegyen

2018. január 20. szombat délelőtt 11 órától sötétedésig

DŰLŐngélő bortúra

Helyszín: Somló hegyen a pincéknél. 

Találkozás Somlószőlősön a hegykút büfénél

Fotó: Tihanyi György

„A borvidéki ember nem tart otthon nagyobb mennyiségû bort, hiszen termelésének éppen abban rejlik egyik fõ varázsa, hogy érette kell menni. A högy felé ballagva kivetkezik mindennapjainak szürkeségébõl, gondjaiból, amúgy megoldhatatlannak tetszõ kényszereibõl. Maga megett hagyja a házakat, irigyeit és ellenségeit, mizseráló feleségét, s mire megforgatja a tanya ajtajának zárjában a nagy kulcsot, felszabadult emberré válik” (egy korai borkalendáriumból

Részvételi díj: 2.000 Ft/fő, melyért vendégeink 10 kóstolójegyet kapnak, amit a pincéknél beválthatnak. Tartalmazza a külnféle borkorcsolyákat és a szódavizet is.

Nyitva lévő pincék

Gézaháza
Gecsupince
16.30-kor borverseny eredményhirdetés
Klubrádió interjú a 2016-os DŰLŐngélő Vincéről

"A hagyomány szerint Vince napon a gazdák a szőlő tövéhez csurgatnak a borból azzal a babonás céllal: ha most iszik a tőke, igen jó lesz a termés.  A szőlőkre akasztanak egy gömböcöt, na meg kolbászt: ilyen nagy gömbölyű szeműek legyenek a szőlők és ilyen hosszúak legyenek a fürtök! Ha már látta a szőlő és tudatosult a tőkében az ez évi terv, akkor a gazdák leszedik és elfogyasztják.

A pincejáráson a férfiak "bandákba" verődnek, általában ugyanaz a kompánia jön össze. 

Asszonyok ilyenkor nem mehetnek le a pincékbe."